Een virtuele reis door de National Gallery
In 2025 viert de National Gallery zijn 200-jarig bestaan. Ter ere van deze mijlpaal wilde het museum een virtuele versie creëren die niet alleen de bekendste kunstwerken toegankelijk maakt, maar ook een innovatieve standaard zet voor musea wereldwijd. De uitdaging was groot, maar de ambitie nog groter.
De kunst van een goede strategie
Hoe creëer je een meeslepende virtuele kunstervaring? Het simpelweg digitaal bekijken van een kunstwerk is niet hetzelfde als het ervaren ervan. Traditionele digitale kunstervaringen zijn vaak functioneel: bezoekers bladeren door kunstwerken en zoomen in. Maar zien ze het schilderij echt? In samenwerking met Q42 hebben we een visie ontwikkeld voor een immersieve ervaring die verder gaat dan het fysieke museumbezoek.
Kunst tot leven brengen
Samen met de National Gallery hebben we een virtuele ervaring ontwikkeld waarin de beleving centraal staat. Ons doel was om kunst tot leven te brengen, zodat elke bezoeker op een persoonlijke manier een band kan opbouwen met de schilderijen. Geïnspireerd door een curator van de National Gallery, die bezoekers door het stellen van vragen anders naar kunst laat kijken. Deze benadering wilden wij in een online jasje steken.

Het Imaginarium
Uit deze conceptfase ontstond het Imaginarium, een virtuele ruimte waar bezoekers de meesterwerken van de National Gallery op een nieuwe manier kunnen ervaren. Deze innovatieve 3D-ervaring nodigt bezoekers uit om dichterbij te komen dan ooit tevoren. In het Imaginarium zweven schilderijen door de ruimte, een wereld met een eigen karakter, mogelijk gemaakt door 3D-kunstenaar Malou Sandig.
Een ervaring wat voelt als een droom
Bezoekers betreden het Imaginarium via een virtuele versie van Room 36, de meest bekende kamer van National Gallery. Na een korte tutorial kunnen ze zelf op ontdekkingstocht gaan of zich laten leiden door het Imaginarium. Net als in een droom begint de ervaring in de realiteit, maar hoe verder je het Imaginarium ingaat, hoe dromeriger het wordt.

Kunst echt ervaren, niet alleen bekijken
De gebruikservaring van de website is ontworpen om ruimte te laten voor verbeelding. Met een focus op dialoog in plaats van functionaliteit, worden bezoekers door middel van vragen door de werken geleid. Het doel is niet om te onderwijzen, maar om een nieuwe manier van kijken naar kunst te bieden.
Persoonlijke connectie met kunstwerken
In het Imaginarium kunnen bezoekers een schilderij binnenzweven door erop te klikken. Met de high-res storytellingtool Micrio zijn de werken in elk detail te bekijken. De echte beleving zit in de exploratiemodus, die wordt geactiveerd door vragen te beantwoorden. Deze persoonlijke benadering dwingt bezoekers om dieper in het schilderij te duiken en de kunst echt te ervaren.

AI brengt schilderijen tot leven
Na een aantal vragen te beantwoorden komt het schilderij tot leven dankzij AI. Een aantal elementen begint subtiel te bewegen en geluiden versterken het verhaal. Deze animaties respecteren de integriteit van de kunstwerken en voegen een nieuwe dimensie toe aan de ervaring.
Een vlotte en aangename ervaring
Net als bij eerdere projecten, zoals voor het Rijksmuseum, hebben we veel aandacht besteed aan een soepele gebruikservaring. De applicatie werkt uitstekend op zowel desktop als mobiele apparaten. Dankzij het open-source headless CMS Sanity konden we een gepersonaliseerde ervaring creëren.
Hoewel het Imaginarium nu staat, is de Virtual Gallery nog niet compleet. We hopen in de toekomst aanvullende digitale werelden te realiseren, zoals een laboratorium waar bezoekers kunstwerken kunnen verzamelen en creëren. Samen met de National Gallery willen we meer mensen op een nieuwe manier in aanraking laten komen met kunst.