Things That Talk
Spullen leven en al hebben ze geen hartslag, ze vertellen geweldige verhalen. Samen met Universiteit Leiden en Q42 maakten we een platform waarmee studenten historische objecten, die normaal achter gesloten deuren blijven, een stem geven.
Welk verhaal vertelt jouw oma’s woonkamer?
Spullen overleven ons. We vertrouwen erop dat ze onze verhalen vertellen als we weg zijn. Things That Talk is de plek om de taal van dingen te leren vanuit de volle breedte van de menselijke geschiedenis. Het is een duurzaam, levend archief met verhalen over de onderling verbonden wereld van dingen.
In het ontwerp staan de ontdekkingen door studentonderzoekers centraal. Tegelijkertijd wilden we de connectie tussen verschillende objecten tot leven brengen.
Objecten in de hoofdrol
De objecten, gefotografeerd in hoge resolutie, spelen de hoofdrol op het platform en zijn de verbinder tussen het verhaal en het publiek.Als gebruiker kan je kiezen; ga je op zoek en ontdek je zo achter de verschillende markers stukjes informatie - of volg je een van de verhaallijnen die de redacteuren voor je maakten?
Een identiteit die spreekt
Het merk Things That Talk is gewaagd. Het felle groen is energiek en is de meest gebruikte kleur in chat-apps, wat tot de verbeelding spreekt op Things That Talk. Het vetgedrukte logo is een eerbetoon aan de oorsprong van het onderzoek, dat vaak in tekst wordt geschreven. De stijl is pragmatisch tot stand gekomen. Alle elementen uit de identiteit draaien om het creëren van ruimte voor de verhalen en objecten. Het resultaat: een set overduidelijke interface elementen die ontworpen zijn om het ontdekken van verhalen te vergemakkelijken.
Open voor de wereld
Things That Talk nodigt studenten uit om de levensloop van dingen te onderzoeken: van hun materialiteit tot aan hun maak; van spullen achterin grootouders’ la tot aan objecten in museumcollecties.
Als student krijg je met Things That Talk een platform voor jouw werk. Het onderzoek blijft niet langer alleen op jouw laptop en die van je docent staan, maar is openbaar en dat geeft een kik! We maken gebruik van WikiData waardoor studenten direct ook bijdragen aan een wereldwijd platform.
Door Things That Talk krijg ik de kans om veel van wat ik leer tijdens mijn opleiding, zoals Mandarijn Chinees, onderzoek doen en artikelen schrijven, toe te passen om zo een expositie te maken over een object wat mij persoonlijk erg interesseert.
Studenten hebben zoveel waardevolle nieuwe inzichten tijdens college. Het is geweldig dat die inzichten nu een weg naar de wetenschap en een breder publiek vinden.