Rijkswaterstaat

Sfeerbeeld Overstroomik project

Rijkswaterstaat zet zich in voor een Nederland dat beschermd is tegen overstromingen. Dat gaat niet alleen over sterke dijken en slimme waterkeringen, maar ook over goede voorlichting. Op de website overstroomik.nl kunnen gebruikers op basis van hun adres of GPS-locatie zien hoe hoog het water kan komen bij een overstroming en hoe ze zich moeten voorbereiden op een mogelijke ramp.

  • Onze services
Bezoek de website
Sfeerbeeld Overstroomik project

Bereid je voor op een overstroming

Een mogelijke overstroming in Nederland is voor veel mensen een onwaarschijnlijk scenario en iets voor in de verre toekomst. Onterecht want door klimaatverandering neemt de kans toe dat je ergens gedurende jouw leven met hoog water te maken krijgt. Door met op locatie gebaseerde informatie te werken, maken we het onderwerp persoonlijk en daarmee een stuk interessanter voor de gebruiker. Veel mensen zijn immers wel nieuwsgierig naar hoe hoog het water in de eigen straat staat bij een overstroming.

De impact van een overstroming

Het is belangrijk om niet alleen de waterhoogte in centimeters te communiceren, maar juist over de impact die deze centimeters hebben op jouw dagelijks leven. Zo is bij een overstroming de kans groot dat er geen stroom en gas meer is. Zendmasten voor telefonie vallen uit waardoor je geen contact meer kan leggen met anderen. En ga zo maar door. We brengen dit over door de situatie op een eenvoudige manier uit te leggen met herkenbare iconen.

Mobiele ontwerpen van het project

Jezelf voorbereiden in 4 stappen

Voor Rijkswaterstaat is het belangrijk dat de gebruiker niet stopt in het scherm met de waterhoogte, maar doorgaat naar de informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op een overstroming. Om dit te stimuleren presenteren we de verdiepende informatie als 4 eenvoudige stappen: overzichtelijk en behapbaar. Het start met jouw situatie, hoe jij je het beste voor kunt bereiden bij een overstroming en waar je vervolgens rekening mee moet houden als je thuisblijft of juist wanneer je besluit te vertrekken.

Focus op een scherpe user flow

We hebben tijdens het ontwerpproces continu gezocht naar oplossingen die de user flow nog eenvoudiger en begrijpelijker maakten. Het ontwerpprincipe mobile first heeft ons hierbij geholpen. Dat de user flow goed werkt werd bevestigd in een user test waarbij de gebruikers er moeiteloos doorheen vlogen.

Kaart van Nederland

Koppelen met centrale database

Voor de website is er een koppeling gemaakt met het Landelijk Informatiesysteem Water en Overstromingen (LIWO). Deze database bevat kaartlagen over wateroverlast en overstromingen in Nederland.

Daarnaast mag de website mag natuurlijk niet down gaan tijdens een daadwerkelijke calamiteit of wanneer er plotseling veel media-aandacht is. Daarom is er samen met Rijkswaterstaat gekozen voor hosting op een Cloud Foundry platform. Deze oplossing, gebouwd op het Kubernetes platform, stelt overstroomik.nl in staat om automatisch op te schalen als er behoefte is aan meer capaciteit.

Vernieuwde huisstijl

In het project heeft het designteam de huisstijl van het platform een stap verder gebracht. Het kleurgebruik hebben we meer in balans gebracht, we hebben nieuwe iconen gemaakt en een nieuw logo ontwikkeld.

De teksten op de website hebben we samen met Rijkswaterstaat geschreven. Onze rol hierbij was het logisch groeperen en structureren van bestaande content. We hebben de taal vereenvoudigd en voor een brede doelgroep begrijpelijk gemaakt. Ook is er veel aandacht geweest voor UX-copy, zoals de instructies en knopteksten.